27 Eylül 2012 Perşembe

Karnabahar Salatası

Yaşasın yaşasın karnabahar çıktı. Çiçek de derler bizim buralarda ama brokoli de çiçek, isterken dikkatli olmalı.

Bir arkadaşım karnabahar hakkında "hiç sevmem, tezgahta görmeye dayanamam, kokusuna tahammülüm yoktur" diye atıp tutarken "büyük konuşma" demiştim. Buna rağmen fikrinde ısrarcı oldu. Bana da susmak düştü. Yalnız intikam soğuk yenen bir yemektir unutmamalı, sabırlı olmalı :)

Bir akşam yemeğe çağırdığımızda bu salatadan koca bir kâse yaptım ve "kapat gözlerini sana bir şey tattıracağım ne olduğunu bakalım anlayabilecek misin?" diye sordum. Gözleri kapalı tadına baktı ve bayıldı. O gün bugün bu salatayı o da keyifle yiyor. Şimdi hazırsanız başlayalım. Bu da gayet kolay bir tarif. Elinden ilk yediğim insan da kocam.



Malzeme: Karnabahar, limon, sarmısak, hardal, zeytinyağı, sumak, taze soğan, sivri biber, acı seviyorsanız kırmızı biber, isterseniz turp ya da havuç, yer elması gibi sert kış sebzeleri.

Karnabaharı küçük çiçekler halinde yıkayıp bir kâseye koyuyoruz. O biraz beklerken...

Dövülmüş 4 diş sarmısak, iki limonun suyu, sumak, bir tatlı kaşığı hardal, kırmızı biber ve zeytinyağını küçük bir kapta çatalla hızlıca çırpıyoruz.

Bu karışımı karnabaharların üzerine döküp iyice karıştırıyoruz. Üzerine taze soğan ve biberi de doğrayıp karıştırmadan bekletiyoruz. Karıştırmayı sofraya getirmeden hemen önce yapın bence. Soğan ve biberler o zamana kokusunu salataya verir ama sosun etkisiyle renk ve biçimlerini kaybetmezler böylece.

Kolaymış değil mi? Afiyetle...




2 yorum:

  1. özellikle sosuna bayıldım Çiğdemcim... Ben hardal yerine azcık mayonez koyardım ama hardalla sanırım çok daha güzel olacaktır.
    Bi de gözünü sevem , şu kelime doğrulamayı kaldır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaldırmıştım eskiden nereden çıktı yine acaba? Sağol tatlım uyarın için...

      Sil