Ben taze fasulye ve baklayı ayıklamadan önce yıkarım. Özellikle baklanın uçları kararmaz bu sayede. Limonlu su ne güne duruyor biliyorum ama baklanın tadını limon ekşisi ile sevmiyorum.
Baklalar ve soğanlar hazır. Taze soğan Lale sayesinde girdi yemeğe ama bu yiğidin bakla pişirişi başka. Soğanlar doğrandı ve tencere dibine yerleşti. Üzerine bakla ayıklandıkça eklendi. Daha kalın ve sert görünenler dibe, incecik olanlar üste konuldu. Tuzu, yarım bardak kadar sızma zeytinyağı, 3 adet kesme şekeri konuldu, bir bardak da su eklendi. Üzerine bir tatlı kaşığı un serpelenip kapağı kapatıldı ve ocakta kısık ateşte pişmeye bırakıldı.
Bakla hakkında bir not: Kalabalık değilseniz, pişirmekte olduğunuz bakla gözünüze çok göründüyse piştikten sonra ya kavanozlayın ya da soğutup kilitli torbalara yerleştirin atın dondurucuya. Kış boyunca çıkarın, erisin yiyin.
Zeytinyağlı tamam da ana yemek ne yapsam? Izgara istemiyor canım derken dondurucuya başvurmak geldi aklıma. Geçen bahar kışlık zeytinyağlı sarmaları hazırlarken artan yaprağı etli sarıp atmıştım dondurucunun dibine. Eh bahar yaklaştığına göre bunların tüketilmesi lazım ki yerine yenileri gelsin. 1.5 paket kalmış çıkardım hepsini dışarı.
Şimdi bunları tencereye dikine dikine yerleştirelim şu biçimde...
Yağını, suyunu, seviyorsanız bibr salçasını da ekleyip doğru ocağa.
Kısık ateşte tıkır tıkır pişecek, akşama da bitecek... afiyetle.
Bn biraz daha bekleyeceğim taze bakla için:)
YanıtlaSilHani her yiğidin bakla pişirişi de farklıdır ya; ben,annemden gördüğüm gibi yaparım. Mutlaka taze soğan(enginarı da öyle)ile, ayıklanıp unlu suya atılmış,hepsi bitince kevgirden geçirip biraz tuz ve limonla ovalayıp 4-5 cm kesilmiş ve tencerenin dibine yerleştirilmiş soğanların üzerine şık bir şekilde yerleştiririm. Tencerenin üzerini yağlı kâğıt ile kapatıp Kapağını da koyar kısık ateşte kendi suyuyla pişiririm.
Ay yemek kitabı mı azsam ne..:))))
Afiyet olsun.Sevdiklerinle yiyince daha bir lezzetli olacak :)
Bi dahakine öylesini yaparım. Kulağını çınlatırım. :) Sağol Ece' cim. Öptüm kocaman
Sil